Menü Bezárás

Közös Baloldali Lista

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom – ISZOMM és a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal tájékoztatja a hazai nyilvánosságot, ezen belül hangsúlyosan a sajtó és a média közreműködőit, hogy a két párt szoros együttműködésben közös politikai programot, illetve közös listát kíván hirdetni és állítani a jövő június 9-én esedékes európai parlamenti választásokra.

Ez a választási szövetség nyitott minden magyar baloldali szervezet, műhely és közösség számára, amely elkötelezett a szociális igazság, valamint a rendszerkritikus értékrend mellett, továbbá elfogadja, hogy mandátumot szerző jelöltjeik az Európai Parlament ‘The Left’ (A bal) elnevezésű frakciójához csatlakoznak, amely politikai csoportnak magyar tagja eddig még nem volt.

Az ISZOMM és az Európai Baloldal közös programjának sarokköve az EU alapos reformján nyugszik annak érdekében, hogy az integráció a tőke szabadságához képest az európai népek jóllétét eredményezze. A baloldali gondolkodás horizontján a jóllét méltányos jövedelmeket, a szegénység valamennyi formájának felszámolását és a minél több társadalmi szolgáltatáshoz való egyenlő hozzáférést jelenti, főként a gyermeknevelés, a lakhatás, az oktatás és az egészség területén. A következő EP ciklusban sajátos hangsúly kerül a természeti erőforrások fenntartható és igazságos felhasználására. Ez konkrétan az európai energiaszegénység megszüntetését, az eddig tönkretett földek és vizek mihamarabbi rendbetételét, a fosszilis energiahordozókról való leválást és az anyagi javakkal való minél gondosabb gazdálkodást is takarja. Az európai baloldal a kontinens minden szegletében tiszta udvarokat és rendes házakat akar látni.

A közös baloldali program síkra száll a tőke és a munkaerő, valamint az áruk és a szolgáltatások globálisan szabad mozgásának ésszerű korlátozása mellett, mert véget akar vetni a népek nagytőke általi kijátszásának, a munkabérek letörésének, a technológiai elnyomásnak és nem utolsó sorban a bolygónk cinikus tönkretételének. Európa viszonylagos jólléte nem nyugodhat más kontinensek, országok nyomorán! Mindez azonban fordítva is igaz, azaz Európa a máshol szított konfliktusoknak sem lehet az elszenvedője. A magyar baloldal az illegális bevándorlás megfékezésének, illetve a nemzetközi védelemre jogosulatlanok következetes el- és kiutasításának pártján áll.

Európa legyen a jóllét és a biztonság földrésze mindazok számára, akik ezt megteremtik és oltalmazzák! Európa az európaiaké.

A két párt egyúttal kéri a sajtó és a média munkatársait, hogy a választási folyamat során a fentiek szerint közvetítse a történéseket, s tegyen világos különbséget a rendszerkritikus hazai baloldal, valamint a kapitalizmuspárti liberális, zöld, illetve középutas polgári erők között!

Szanyi Tibor,
Vajnai Attila

Posted in Sajtóközlemény