Menü Bezárás

Amerikai hátszéllel aligha lesz béke Ukrajnában

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom álláspontja szerint az Ukrajnában zajló háborúnak, és az annak következtében kiszélesedő kereskedelmi világháborúnak már az idei esztendőben százmilliók látják kárát valamennyi kontinensen.

A párt álláspontja szerint az eszkalációs lendület legfeljebb a nukleáris katasztrófáig képes eljutni, egyéb eredményt, vagyis békét nem hoz.

Az orosz energiahordozókra vonatkozó és részleges nyugati embargó valóban nagyot üt Oroszország képességein, ugyanakkor gyors dolgozói elszegényedést vált ki Európában, s hovatovább Amerikában is. Ugyanez a folyamat Afrikában és máshol pusztító éhínségbe torkollhat.

A kereskedelmi csatározások mentén egekbe szökő árak globális inflációs nyomást fejtenek ki, amelynek jelenleg egyetlen haszonélvezői köre van, éspedig az amerikai hátterű nemzetközi óriásvállalatok világa, amely lényegében a világ kifosztásába kezdett.

Az amerikai politika európai követői óriási hibát követnek el, amennyiben egy agresszor helyett más elnyomó rezsimektől gondolnának energiát vásárolni. Ugyanekkora hiba, amikor az agresszor energiahordozóit súlyos környezetpusztító technológiákkal kívánják helyettesíteni. Ezenközben az EU történelmének legnagyobb migrációs nyomásával küszködik, hiszen már most jóval több ukrán ember kért menedéket a tagországaiban, mint a 2016-os menekültválság idején Szíriából, a Közel-Kelet más országaiból, illetve Afrikából.

A háború mihamarabbi befejezése érdekében az EU a sarkára kell álljon! A NATO bővülése kapcsán kialakuló összefeszülések helyett a saját védelmét kell megerősítenie! Egy ütőképes európai hadtest minden további nélkül képes Svédországot és Finnországot, de más európai haderőket is integrálni. Az európai védelmi erősödés viszont együtt kell járjon az USA európai katonai jelenlétének csökkentésével.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény