Menü Bezárás

A miniszterelnök összezavarodott

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom álláspontja szerint Orbán Viktor fokozódó mértékben veszíti el kapcsolatát a világ és benne Magyarország realitásaival, s egyre inkább egy torz fantáziaképbe menekül a létező problémák megoldása helyett.

Orbán olyan háborút vív, ami Putyin szerint nem is létezik

Az ukrajnai háborúban két hadviselő fél van, s ezek közül egyik sem Magyarország, hanem konkrétan Oroszország és Ukrajna. Ha a Nyugat és benne Magyarország háborúban állna Oroszországgal, azt Putyin elnök is észlelné, márpedig az orosz államfő kitart amellett, hogy országa senkivel nem folytat háborút, hanem egy különleges katonai műveletet hajt végre, de azt sem a Nyugattal szemben, hanem – az ő álláspontja szerint – a területrablással formálisan megnövelt Oroszországon belül.

Minden sikeres vezető idióta, csak Orbán a helikopter

Ukrajna küzdelmét jelenleg 50 fejlett, demokratikus ország támogatja, köztük az EU és a NATO valamennyi tagja, így Magyarország is. Ebben a metszetben nehéz elfogadni, hogy 50 olyan ország vezetői, akik a saját hazájukat szemmel láthatóan sikeresebben vezetik, mint Orbán Viktor, az eszüket, vagy csak józanságukat veszítették volna, amikor az Ukrajna melletti kiállásukról döntöttek. Indokuk roppant világos: meg akarják akadályozni, hogy bárki a földön katonai erővel változtasson meg országhatárokat.

Orbán a szankcióktól Putyin vesztét várta

Az Oroszországgal szembeni szankciók igenis működnek, hiszen az agresszor még annyi területet sem tudott kiszakítani Ukrajnából, amennyit magának tulajdonít, miközben irtózatos emberi és anyagi veszteségeket okozott mind önmagának, mind pedig Ukrajnának. A tétet azonban rendre az orosz vezetés emeli. Az oroszok foglalták el a Krímet, az oroszok hatoltak be Ukrajna egyéb területeire, az oroszok bombázzák az ukrán településeket és az oroszok rakétázzák le a civil lakosságot kiszolgáló infrastruktúrát. A fokozódó nyugati fegyverzeti támogatások egyetlen alkalommal sem mentek túl az Ukrajna védelméhez szükséges mértékeken.

Orbán pénzt és fejlett technológiát akar az oroszoknak

A magyar kormányfővel szemben az ISZOMM nem látja, hogy konkrétan melyik szankció ne működne? Az energiaszankciók meghirdetése óta a nemzetközi olaj- és gázárak folyamatosan csökkentek, a bevezetésük óta pedig egyenesen zuhannak. Ellátási zavarokat csak a MOL kapzsisága okozott Magyarországon. A párt ugyanakkor értetlenül áll az előtt, vajon milyen kárt szenvedne el Európa azáltal, hogy nem engedi be a területére a bűnöző orosz oligarchákat, illetve hogy nem ad át katonai célokra is használható technológiákat az orosz agresszornak?

Orbán nyilatkozatait tényleg nem kell komolyan venni

Az ISZOMM azonban megnyugvással tapasztalja, hogy Orbán Viktor a saját magához rendelt használati utasítása szerint működik, tehát nem azt kell figyelni, amit mond, hanem azt, amit csinál. Orbán Viktor ugyanis minden eddigi szankciót maradéktalanul megszavazott, sőt, a mai napon ezek újabb és hiánytalan meghosszabbítását is jóváhagyta. A magyar kormány akadálytalanul engedi az Ukrajnából menekülők Magyarországon való átutazását, illetve az Ukrajnába irányuló katonai segítség átszállítását.

Orbánnak jó ötlete is van

A párt egyúttal teljes mellszélességgel támogatja Orbán Viktor javaslatát, hogy az EU mielőbb tekintse át, hogy a szankcióknak milyen hatása van, hiszen ez esetben a magyar közvélemény is világosabban láthatná a tényeket.

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény