Menü Bezárás

A multik jobban élnek, mint Marci Hevesen

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom időszerűnek tartja, hogy egyre több vita zajlik a minimálbérek kérdése körül, azonban helyteleníti, hogy még az ellenzéki megszólalók figyelme is csak a bérek és az ehhez kapcsolódó adórendszer viszonyára terjed ki.

A gazdaságban jelentkező jövedelmek egy igen jelentős része ugyanis a cégek profitja, továbbá a cégtulajdonosok osztaléka, ami a nagyvállalati körben elképesztő ütemben növekszik. Jellemző, hogy a Magyarországon működő 10 legnagyobb cég egyben multinacionális vállalkozás, s ezek hazai profitja soha nem látott rekordokat ért el.

A leginkább szembeötlő a MOL 2022. első három negyedéves profitja, ami 262 milliárd forintra rúgott, s egyben csúcseredmény a vállalat történetében. A cég úgy ért el ekkora nyereséget, hogy közben – állítólag – ő viselte a hatósági üzemanyagár összes terhét. Az ISZOMM álláspontja szerint ez matematikai lehetetlenség, ezért fennáll a gyanúja annak, hogy a kormány bújtatott eszközökkel tömi a MOL zsebét.

Szintén árulkodó az OTP ugyancsak 2022. első három negyedéves profitja a maga 189 milliárd forintjával, ami másfélszerese az egy évvel ezelőtti hasonló adatnak.

Hasonló a helyzet gyakorlatilag az összes Magyarországon működő nagyvállalatnál, hiszen valamennyien szárnyaló jövedelmeket értek el.

Az ISZOMM határozott álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a sűrűn hivatkozott válság dacára a multik szénné keresik magukat, ezenközben szinte minden életszínvonal-mutatónk csökken, s drámai infláció dönti romba a magyar háztartásokat. Mégis, a kormány kifejezetten tömi a nagytőkések zsebét, amit csak megfejelnek a Magyar Nemzeti Bank spekulatív műveletei. Jellemző, hogy a forint árfolyamának zuhanásakor az MNB mindig későn és elégtelenül lép, azonban a “nap végén” rendre gigantikus profitokat könyvel el az árfolyamváltozások következtében. Ezalatt a kormány az idei energiabeszegzéseit módszeresen a világpiaci árcsúcsokra időzítette, mintha nem is lehetne máskor vásárolni gázt és olajat, mint amikor a legdrágább, s egyben az orosz oligarcháknak a legkedvezőbb.

Az ISZOMM megerősíti, hogy a munkavállalói oldal 26 százalékos minimálbér követelése roppant szerény, hiszen a már elszenvedett inflációs veszteségek ezzel nem lesznek kipótolva, legfeljebb jövő év elején tarthatnánk ott, ahonnan ez év elején leszakadtunk.

Az Igen Szolidaritás kitart azon javaslata mellett, amely szerint a nettó minimálbér a létminimum duplája kellene legyen, ami jelenleg havi 1.000 eurónyi forintot tesz ki.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény