Menü Bezárás

A sas leszállt

Kis lépés Európának, de nagy lépés Orbánnak, hogy Macron francia elnök szóba áll a magyar miniszterelnökkel, még akkor is, ha a tárgyalás témája egyébiránt a NATO-bővítés és az atomenergia volt.

Az ISZOMM bízik abban, hogy Orbán Viktor nem sasnak képzeli magát, s nem is űrhajónak, midőn az 1969-es amerikai Holdra szállás elhíresült üzenetét hozza elő, még kevésbé az emlékezetes, 1976-os akciófilmre utal, amelyben német ejtőernyősök készültek (1943-ban) Churchill megölésére.

Érdemi hivatalos kommunikáció hiányában az ISZOMM csupán vélelmezi, hogy a magyar kormány lendületesebben gondolná intézni a finn és a svéd NATO-csatlakozás hazai megerősítését, amennyiben francia atomerőművi technológiához juthatna hozzá, akár csak Paks I további működtetése érdekében.

Az ISZOMM álláspontja szerint a NATO észak-európai bővülése fontos elem Európa önálló védelmi rendszerének kiépítésében, így az magyar nemzeti érdek is, ami nem lehet üzleti csencselés tárgya, akkor sem, ha az orosz érdekek szolgálatán túl is van európai uniós élet.

Szanyi Tibor
alelnök

Posted in Sajtóközlemény