Menü Bezárás

A vidéki Magyarországot elárulta az elmúlt évek összes kormánya – Székely 250 ezer GT

Az írás Székely Sándor blogjában jelent meg. 2021. július 22-én.

Már nem tudom hányadik napja gyalogolok azért, hogy 250.000, – forint legyen a minimálbér Magyarországon és hogy népszerűsítsem pártomat az Igen Szolidaritást, valamint a jelöltjeinket is. Már Baranya megyében járunk.
A gyaloglás, a kitelepülések és a kocsmai beszélgetések mellett persze folytatunk nyugodtabb körülmények közötti beszélgetéseket is. Városi értelmiségiek, szállásadó házigazdáink, volt vagy jelenleg is aktív vidéki politikusok mind – mind szívesen beszélgetnek el velünk az ország dolgairól.

Bárkivel is beszélünk, ijesztően egybehangzó a vélemény.

A vidéki Magyarországot elárulta az elmúlt évek összes kormánya.
Persze a megyeszékhelyek még csak – csak megvannak (bár Salgótarján és Békéscsaba esetében még ez a mondat sem biztos, hogy fedi a valóságot), de a kistelepülések, a falvak gyakorlatilag tönkrementek.

A Termelő Szövetkezeteket felszámolták, aztán valahogy pár ember kezébe kerültek, majd a gépesítés és a nagytáblás gazdálkodás miatt már munkát sem adnak a vidéki embereknek. Felszámolódtak a helyi üzemek, gyárak. Az emberek majdnem sírva mesélik, hogy milyen nagy gazdasági pezsgés volt régen a városkájukban, falujukban, mára meg semmi sem maradt.

Salgótarján is elvesztette az iparát. Borsodból Szlovákiába járnak át a magyarok szart pucolni 1.000 euróért. Szabolcsban (és az egész országban) az ukrán vendégmunkásokkal verik le a fizetéseket. Hajdúban – Debrecenen kívül – gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatnak rengeteg embert.

Békés megyéből menekülnek az emberek, a románok itt vesznek olcsón házakat, de dolgozni visszajárnak Erdélybe, mert ott jobbak a fizetések. Csongrádban nagyon szépek a települések, de sokan elmondják, hogy itt sincsen pénz a kistelepüléseken. Tolnában van olyan település ami mezőváros volt még 30 éve, ma 280-an lakják. Baranyában bezáratták a bányákat, azóta sem történt ott semmi. Jellemző, hogy van olyan fürdő falu, ahol már három éve nem működik a fürdő. Napestig sorolhatnám.

A kapitalizmus a neoliberális gazdaságpolitika ész nélküli hajszolása, az orosz piac rendszerváltáskori elengedése, az ostoba és gőgös városi gőg tönkretette virágzó vidéki Magyarországot.

Az emberek bemenekültek a zajos, büdös, egyre élhetetlenebb nagyvárosokba.

Ahol jó fogyasztókká váltak. Miközben szakajtó számra olvassuk a nagyon fancy, nagyon cool újságokban, hogy itt az Armaggedon, meg fogunk sülni a bolygónkon, közben észre sem vesszük, hogy azért van ez, ahogyan mi élünk. Egyre több totálisan felesleges árut tukmálnak ránk, amiből egyre több szemét, egyre nagyobb energiafogyasztás, egyre több szemét keletkezik. A kapitalizmus elszabadult. A piac átvette az irányítást és nem érdekli, hogy hány millió ember életét teszi tönkre.

A Föld bolygón és Magyarországon is egyre inkább szűnnek meg az élhető, normális, emberi léptékű települések. Mert a gazdagoknak ez így felel meg. Ideje, hogy véget vessünk ennek! Ideje van, hogy a csak pár ezer embernek hasznot hozó kizsákmányolás helyett, a mindenkire egyformán élhető világot hozó Szocializmust helyezzük előtérbe! És legelőször is: meg kell mentenünk a falvainkat! Jóvá kell tennünk, azt amit az előző harminc évben elrontottak!

Székely Sándor, országgyűlési képviselő,
az ISZOMM alapítója, párigazgatója

Posted in Írtunk