Menü Bezárás

Adj egy esélyt a békének!

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ukrajna kezdeményezésére a “Nyugat” és a “globális Dél” mintegy 40 országa részvételével a júniusi koppenhágai találkozót követően augusztus elején Dzsiddában megtartott második békekonferencián szerény előrelépés történt az ukrajnai háború csillapítása érdekében.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom álláspontja szerint immár Kína részvétele, valamint munkacsoportok (egyebek közt atombiztonság, kereskedelem, hadifogolycsere, humanitárius ügyek) megalakítása abba az irányba hat, hogy Ukrajna és Kína után végre az EU is közelebb juthasson a maga békeelképzeléseinek kialakításához, amelyek ötvözete talán elhozhatja a fegyvernyugvást is.

A konferenciára – Ukrajna diplomáciai érzékenységei okán – nem kapott meghívást Oroszország, de külön Magyarország sem, jóllehet hazánk képviseletét az EU küldöttsége ellátta. Az ISZOMM szomorúan állapítja meg, hogy a dzsiddai értekezlet körüli hallgatással mind az állítólag békepárti magyar kormány, mind pedig a magát békeharcosnak beállító parlamenti ellenzéke egyazon csónakban lapít, és az ég világon semmilyen konkrét gondolata nincs.

Ezzel szemben a párt kezdetektől fogva képviselt álláspontja szerint a tűzszünethez vezető első lépés a fegyverszállítások eszkalációjának megállítása kell legyen, ami a harcoló felek háborús képességei ellen hatna. Sajnálatos tény, hogy Ukrajna nyugati felfegyverzése mellett nagymértékű az Oroszországba áramló iráni, észak-koreai és kínai hadi eszközök szállítása.

Az ISZOMM szorgalmazza, hogy magyar kormány a belpolitikai szájkaratét hátrahagyva aktívan vegyen részt a nemzetközi erőfeszítésekben, így különösen egy európai béketerv kidolgozásának érdekében, ugyanakkor elítéli, hogy az Országgyűlésbe tömörült biznisz-ellenzék kizárólag a kormányoldalon túli politikai szféra szétlövésével foglalkozik. A párt kitartóan azon van, hogy minden esélyt meg kell ragadni, ami akár egy centivel is közelebb hozza a békét, s az Európai Balpárt partnereként ezt az álláspontot képviseli az európai parlamenti választási kampányban is.

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény