Menü Bezárás

Inflációs közlemény – A kormány a dolgozóknak beledöglést, a tőkéseknek hávájt kínál

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom a legkevésbé sem tud gratulálni a kormány melldöngetéseihez, amely a látszólag kedvező inflációs adatok okán hallatszik.

A Párt álláspontja szerint az idén júliusra kimutatott, 17,6 százalékos infláció az EU hasonló időszakra vonatkozó számának (6,4 %) sajnos majdnem a háromszorosa, s valójában azt jelenti, hogy a magyar emberek pénzének értéke és egyben életszínvonala az elmúlt 12 hónap alatt is tovább csökkent. Az ISZOMM egyúttal megállapítja, hogy Nagy Márton, gazdaságpolitikáért felelős miniszter nem csupán alkalmatlan a posztja betöltésére, de egyenesen súlyos felelősség terheli a magyar emberek kárára rendezett anyagi pusztításokért. Mindez semmit nem von le Orbán Viktor abszolút felelősségéből, ugyanis ő tartja kabinetjében a hasonszőrű sarlatánokat.

Az ISZOMM politikai programjának megvalósulása elejét venné a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedésének. Az infláció elsődleges oka az oroszoktól való erőltetett, számunkra roppant előnytelen gázvásárlásokban rejtőzik, másodlagosan pedig a külföldi nagytőkének jutatott, sok száz milliárd forintot kitevő “támogatás”, pontosabban eszetlen ajándékozás. Mindezt tetézi a harmadlagos ok, vagyis a Magyar Nemzeti Bank képtelen nagyságrendű vesztesége, ami az ún. pénzügyi befektetőknek (értsd: a NER lovagrendnek) az államkötvényekért fizetett csillagászati “hozamra” vezethető vissza.

Az ISZOMM felhívja a figyelmet arra, hogy a tavalyi rekord, mintegy 25 százalékos pénzromlás ütemének közelmúlt mérséklődése egyáltalán nem jelenti az árak csökkenését, csupán arra utal, hogy a már bekövetkezett drágaságot megfejelő további drágulás üteme lassul. Az energiaárak masszív emelkedése, a forint újólagos romlása, valamint a kormány adóemelései kétségessé teszik az év végi egyszámjegyű (azaz 9,99 százalék alatti) infláció elérését, amely januárban sajnos ismét lendületbe jöhet. Különösen aggasztó, hogy az élelmiszerárak emelkedése továbbra is a legmagasabb mértékű, tönkretéve a kormány által dédelgetni hazudott családokat.

A párt meggyőződése, hogy az infláció elleni harc akkor lehet hosszabb távon eredményes Magyarországon, ha a vállalti profitokat a munkabérek alakulásához kötjük, azaz reálbércsökkenés esetén az adópolitika jóvoltából ugyanakkora profitcsökkentésre kell törekedni. Az ISZOMM elfogadhatatlannak tartja, hogy a csökkenő értékű bérekhez szárnyaló nagyvállalati profitok társuljanak.

Szanyi Tibor
elnök

Posted in Sajtóközlemény