Menü Bezárás

Államosítsuk a lakossági napelemeket!

Jóllehet az agrártámogatásokon kívül jelenleg nincs érdemben elérhető, segély jellegű (értsd: ingyen) EU forrás, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elérkezettnek látja az időt az eddigi felhasználás alapos áttekintésére.

Tipikusan beteg terület a lakossági napelemek világa, amely részint 100 százalékos, részint pedig kamatmentes támogatást élvezett az EU-s pénzeknek köszönhetően. Jellemző, hogy a kormány a mai napig sem volt képes hosszabb távon is értelmezhető formulákat kialakítani, hiszen a tarifákat és az energiagazdálkodás sarokpontjait úgy változtatgatja, hogy a fal adja a másikat. Ilyen körülmények között a lakosság bevonása, pontosabban bepalizása teljes mértékben aláássa a kívánatos energetikai haladást.

Az ISZOMM elvi éllel mondja ki, hogy a köznapok embereit az ilyen “capitaly” típusú csikicsukikba belecsalogatni felér egy merénylettel. Családok sokaságát tette már tönkre a bitgiliszta-láz, a devizahitel-őrület, most pedig a napelemes elszámolás.

A napelemek esetében az lenne a korrekt, ha a kormány felajánlaná az eddigi lakossági befektetések átvételét (önkéntes államosítás), és a továbbiakban tartózkodna attól, hogy az EU-tól várt pénzügyi segítséget lutri jelleggel használja, osztogassa.

A helyzet az, hogy a kormány, a bankok és bizonyos bennfentes kivitelezők 20-30 éves távlatokra hazudtak, miközben a feltételek kulcselemeit a piaci zsibvásár forgatagára emlékeztetően alakítgatták, ezenközben pedig a technikai fejlődés is elképesztő ütemű.

Az ISZOMM álláspontja szerint az ilyen forradalmi erejű átalakulások kockázatait semmiképp sem szabad a jól-rosszul döntő egyénekre, családokra bízni, hanem az előbb-utóbb talán érkező EU-s segélyforrásokat közösségi szinten kell felhasználni.

Szanyi Tibor

Posted in Sajtóközlemény