Menü Bezárás

Elég a történelemhamisításból!

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom önmérsékletre szólítja fel a haza pártokat, illetve a hozzájuk csapódó hazug kommentelőket, hogy hagyjanak fel a történelem meghamisításával, meggyalázásával, illetve ennek apropóján kibontakozó szócsatákkal!

Az ISZOMM a történelem feltárását a történészekre bízza, még akkor is, ha közöttük is sokan vannak “kurzustudósok”. A politikai szereplőknek azonban illene távolabb tartania magukat, egyben visszafogni az aktualitások kapcsán előugró indulataikat.

Az ISZOMM sajnálatos realitásként tekint arra a jelenségre, hogy egyes államok a maguk dicsfénye felé hajlítgatják a történelmi tények tálalását. Ilyen eset a frissen jóváhagyott orosz tankönyvekben az 56-os magyarországi események jelenlegi értékelése, amely – értelemszerűen – a teljesség igénye nélkül íródott, ám bármennyire is fáj, nem tartalmaz hazugságot. Kétségtelen azonban, hogy ez a narratíva a szovjet/orosz felfogást tükrözi, tehát a legkevésbé sem az akaratvezérelt magyar diskurzust erősíti, hanem azt és úgy emeli ki, ami és ahogy orosz szempontból releváns.

Sajnos megfelel az igazságnak az a tény, hogy a forradalom árnyékában a korábbi fasiszta magyar kurzus nyilaskeresztes erői is elkezdtek halászni a zavarosban, és az is fájó tény, hogy a Köztársaság téri pártház ostromakor fegyveres különítmények magyar sorkatonákat koncoltak fel.

Az ISZOMM mégis határozottan leszögezi, hogy a fentiek orosz iskolai tanítása nem szolgálja a diákok valós történelemismereteinek fejlődését, hiszen ’56 eseményeit lényegesen több érdek és indulat mozgatta, vagyis azok sok minden másról is szóltak. A mostanság felhorkanóknak azonban figyelmébe ajánljuk a magyar történelemkönyveket, amelyek diszkréten elhallgatják a második világháború idején mélyen a Szovjetunióba benyomuló magyar hadsereg által elkövetett tömeggyilkosságokat, és valamiféle revizionista pókerpartiként írják le a magyar támadást. Ugyancsak idetartozik a szovjet hősi emlékművekkel kapcsolatos hazai hercehurca, ami összekeveri a háború, s annak nagyhatalmi lezárása körülményeit a későbbi hidegháborús fordulatokkal.

Az ISZOMM álláspontja szerint csak akkor lehet jogalapunk más országok történelemtanítási gyakorlatát kritika alá vonni, ha az eseménysorokról mi úgy oktatunk, hogy az élvezi a érintett ország támogatását is.

ISZOMM Sajtó

Posted in Sajtóközlemény