Menü Bezárás

Egyszer volt Moszkvában kutyavásár

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom üdvözli az Európai Bizottság által csütörtökön előadott európai energiagazdálkodási eredményeket. Eszerint az EU kevesebb, mint egy év alatt megszabadult az orosz függésektől, energiabeszerzéseit jelentősen diverzifikálta, miközben az árak mélyen a háború előtti szintek alá süllyedtek, továbbá csökkent a CO2-kibocsájtás.

A gázárak a tavaly nyári 320 euró/Mwh csúcsszinthez képest immár 40 euró/MWh alatt vannak, miközben az EU legnagyobb beszállítójává Norvégia vált. A gyors ütemben kiépült és folyamatosan épülő folyékony gáz terminálok, a belépő új európai gázmezők, valamint a megújuló energiaforrások sokasodása kapcsán elért, közel 20 százalékos gázfogyasztási csökkenés, továbbá a tárolók szokatlanul magas, közel 60 százalékos töltöttségi szintje kellő optimizmusra ad okot a jövő telet illetően is. Emlékezetes, hogy a moszkvai dallamokat felerősítő “szakértői” kórus tavaly ilyenkor még azt harsogta, hogy az EU képtelen lesz átvészelni 2022/23-as telet, ám ha mégis, a következő télen már biztosan megfagy. Az EU azonban igen komoly ellenálló- és ütőképességéről tett tanúbizonyságot, ami mindenképpen elismerést érdemel.

A magyar kormány azonban a különutas politikájával azt érte el, hogy a világ legmagasabb árán vásárolt orosz gázt, sőt, erre alapozva újabb nagy gázerőműveket akar építeni, minthogy a paksi bővítés orosz változata alól már jól láthatóan kicsúszott a talaj. Ennek a végtelenül elbaltázott politikának a terhei azonban a magyar emberek vállát nyomják. Megnyomorított családok és becsődölt kisvállalkozások szegélyezik a NER poklába vezető utat.

Az ISZOMM sajnálattal állapítja meg, hogy a kormányzati, valamint a magukat semlegesnek mondogató ál-ellenzéki szakértők szinte mindegyike tartósan benézte azt a helyzetet, amit a jelek szerint az ún. “brüsszeli bürokraták”, valójában a tagországok kormányai mégis csak jól láttak. Ez utóbbiaknak volt erejük egyszerre végigvinni a szankciós és piacszabályozási, valamint infrastruktúra-fejlesztési törekvéseiket, s a idő fényesen őket igazolta. Az orosz agresszor a tavalyi pár hónapnyi extra-bevételeihez képest ma már az éhkopp közelébe jutott, az EU pedig viszonylag tűrhető áldozatokat vállalva sikeresen átalakította az energetikai perspektíváit. Sajnos, ebben a csatában Magyarország ismét a rossz oldalra állt.

A Párt energetikai politikája a modern trendekhez illeszkedően a fogyasztás-csökkentésre, az energetikai hatékonyság növelésére, valamint a megújuló energiaforrások részarányának bővítésére helyezi a hangsúlyt, továbbá az új energiatárolási rendszerek fejlesztését szorgalmazza. A baloldali iparpolitika azonban legfőképp a dolgozók jövedelmi helyzetének javítását helyezi előtérbe, vagyis azokat a beruházásokat támogatja, amelyben legfeljebb 8 órai munkával, viszont a mához képest sokkal jobban élnek az emberek.

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény