Menü Bezárás

Európa állítsa meg a háborút!

Az ukrajnai háború közel 300.000 áldozata mellé a szembenálló felek akár még egyszer ennyit is odalökhetnek, ha ez az értelmetlen állóháborús öldöklés folytatódik. Úgy tűnik, a harcolók és a mögöttük álló nagyhatalmi érdekek képtelenek a tűzszünetre, s mind abban reménykednek, hogy a tavaszi időjárás majd az ő fegyvereik elé tereli az ellenfél katonáit.

Elég a patetikus hazudozásból! Európa keleti szélén egy emberi mészárszék működik. Elég a vérontásból! Háborúban nincs igazság. Békét, azonnal!

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felhívja a magyar politikai élet szereplőit, hogy ki-ki a maga lehetőségei szerint tegyen meg mindent azért, hogy az Európai Unió mihamarabb egy önálló béketervvel álljon elő, megelőzve, hogy ismét távoli nagyhatalmak döntsenek kontinensünk sorsáról, beleértve az Európai Unió jövendő határainak kijelölését!

Az EU már rengeteg problémát megoldott, s nem utolsó sorban garantálni képes a békét legalább a tagországai területén. Itt az ideje, hogy a tagjelölt országok világos perspektívát és konkrét menetrendet kapjanak! A megvalósítás feltétele legyen az adott országok tényleges teljesítménye az EU jogrendjének átemelése során!

Ez a perspektíva azonban egy új európai biztonsági építményt is feltételez. Az EU-nak vállalnia kell, hogy területét megtisztítja az idegen fegyveres erőktől, s cserébe elvárhatja az oroszoktól, hogy az EU jövendő határait ne veszélyeztessék katonai erejük közelségével. Ennek szellemében a közvetlen háborús felek rendeljék az EU békefenntartó gyámsága alá a Krímet és a négy megszállt ukrán megyét, amelyek lakossága egy kiérlelt népszavazáson dönthessen a majdani hovatartozásáról, az önállóság lehetőségét is megadva!

A mai EU vezetőin most az a felelősség van, vajon tesznek-e bátor kezdeményezéseket a béke érdekében?

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény