Menü Bezárás

Köszönjük Jeremy! Köszönjük Marci!

2023. május 7-én a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom meghívására, a Győzelem Napjának megünneplése végett hazánkba látogatott Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt nemzetközileg is elismert volt elnöke, valamint az európai baloldali pártokat tömörítő Party of the European Left elnöke és több magas rangú vezetője. A hírről és a fasizmussal szembeni konferencián elhangzottakról, paradox módon csak a közmédia, a Mandiner, a Mérce, valamint a Soros György által is támogatott Partizán adott hírt, a sajtó egyéb orgánumai nem tartották fontosnak a világ alighanem legtekintélyesebb baloldali politikusának itteni megnyilvánulásait.

Szanyi Tibor, korábbi EP-képviselő, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alelnöke elmondta, hogy az önmagában nagyon komoly dolog, hogy egy 50 fős európai parlamenti frakcióval rendelkező pán-európai párt vezetői hazánkba látogatnak, és ott velünk együtt konferenciát tartanak, de hogy Jeremy Corbyn is elfogadta a meghívásunkat, az jól jelzi azt a komoly munkát, amit az elmúlt két évben végeztünk Magyarországon. Büszkék vagyunk arra, hogy Corbynnal, és a pán-európai balpárt vezetőivel gyakorlatilag teljes az összhang az ügyben, hogy mit is kell tennie a baloldali pártoknak a jelen korban! Jelentősen emelni kell a dolgozók béreit, ki kell harcolni a jó munkakörülményeiket, biztosítani kell a méltányos lakhatásukat, a magas színvonalú ingyenes oktatást és a társadalombiztosítási alapú egészségügyi ellátáshoz való teljes hozzáférésüket.

Az is nagyon fontos, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspont is közös. Minél hamarabb fegyvernyugvás kell, hogy utána béke konferencia kezdődjön a nagyhatalmak bevonásával, hogy a konfliktusnak minél kevesebb további áldozata legyen!

Huszti Andrea a párt elnöke elmondta, büszke arra, hogy oly sok év belső háborúi után, a magyar baloldali szervezetek, pártok, aktivisták, politikusok végre egy helyen gyülekeztek, és mondták el véleményüket, ismert nemzetközi résztvevőkkel közösen.

Huszti elmondta, jól jellemzi a magyar sajtónyilvánosság helyzetét, hogy míg a kormánysajtó beszámolt az eseményről, a liberális beállítottságú ellenzéki sajtó még hírt sem adot róla. Kivétel ez alól, az amúgy az abszolute piacpárti Partizán YouTube- csatornája, amely egy 15 perces interjút készített Jeremy Corbynnal, persze ez is mélyen elhallgatva, hogy miért is járt hazánkban a földkerekség egyik legismertebb baloldali politikusa. Ettől eltekintve természetesen köszönet jár Gulyás Mártonnak, hogy legalább nem a fintorgást választotta, mint a többi ellenzékinek mondott média.

Huszti Andrea, Szanyi Tibor

Posted in Sajtóközlemény