Menü Bezárás

Török tanulságok

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elismeréssel nyugtázza a törökországi választásokon az ellenzéki blokk sikerét, s reményét fejezi ki, hogy a két hét múlva esedékes második fordulóban a változást akarók kerekednek felül.

Az ellenzék eddigi sikerében komoly szerepe van a török baloldali pártoknak, amelyek jobbára csak külső támogatást adtak, mégis részesei a változás ígéretét hordozó eredményeknek. Ebből az a tanulság vonható le, hogy az ellenzéki pártok közös platformot alakítottak ki, s ahhoz minden szereplő fegyelmezetten tartotta magát.

2022 Magyarországára visszatekintve szembeötlő, hogy a választásokra készülve az ISZOMM program-alapú egyeztetést javasolt az összefogni készülő ellenzéknek. A magyar liberális és zöld pártok azonban inkább a szélsőjobb felé nyitottak, amibe természetesen csúfosan bele is buktak. A török politikusok viszont most is inkább megértették az aranyszabályt, miszerint demokratikus erőknek a nácikkal soha semmilyen együttműködést nem szabad kialakítani!

Az ISZOMM kezdetektől fogva érdekelt a hazai demokratikus változásokban. A baloldal részéről együttműködésünkért cserébe – akkor – egyedül a bérek, különösen a minimálbér tetemes emelését kértük volna. A szociális törekvések mentén az európai parlamenti választásokra készülve is nyitottak vagyunk szövetségek építésére.

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény