Menü Bezárás

Magyarország szociális összeomlását immár törvénybe foglalta a Fidesz

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom teljesen értelmetlennek tartja a szociális törvény átrendezését, amit a kormányoldali kétharmad érdemi konzultációk nélkül erőltetett át az Országgyűlésen.

A szociális felelősség tekintetében megalkotott sorrend önmagában teljesen érdektelen ahhoz képest, hogy az egyes szereplők milyen kapacitásokkal rendelkeznek.

Az egyén felelősségének előtérbe helyezése elvileg életszerű lehetne, amennyiben a hazai bérek elégségesek lennének a normális létfenntartáshoz. Az ISZOMM álláspontja szerint például a minimálbér el kell érje a létminimum kétszeresét, ami jelenleg és nagyságrendileg 1.000 eurónak megfelelő forint. Ugyanez vonatkozik a családi kapacitásokra is.

Az önkormányzatok teljesítőképessége viszont kizárólag a szociális célokra szánt állami juttatások függvénye, hiszen az állam nagy mértékben a saját kasszájába koncentrálta a lehetséges helyhatósági adóbevételeket.

Az egyházak felelőssége viszont értelmezhetetlen mindaddig, amíg ezek feneketlen kútként nyelik el az adófizetői pénzeket, s lényegében semmilyen átlátható elszámolási kötelezettségük nincs.

A szociális törvény az államot jelen állás szerint végső menedékesként szerepelteti, ám adós marad a költségvetési garanciák felmutatásával, viszont minden kalkuláció szerint az eddigieknél jóval kevesebbet kíván költeni. Ez a szándék elfogadhatatlan és teljességgel szembemegy a szociális Magyarország iránti jelentős társadalmi igénnyel.

Az ISZOMM tehát a szociális törvényt Magyarország szociális összeomlását rögzítő jogtechnikai képletnek látja. A szociális válságból való kilábalás elsődleges lépésének a bérek méltányos rendezését tekinti, amihez képest minden más csak porhintés.

Huszti Andrea
elnök

Posted in Sajtóközlemény