Menü Bezárás

Magyarországon elmeháborús infláció van

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját okolja a kiugróan magas magyar infláció miatt, amely 2022 decemberében is messze a legmagasabb, 25 százalék volt az EU-ban.

Összehasonlításként, az utánunk jövők erősen leszakadva, 20 százalék körüli áremelkedéssel számoltak, s az eurozóna pedig 10 százalékos mutatót tudhat magáénak. A helyzetünk azonban ennél rosszabb, ugyanis Magyarországon kívül minden más országban rohamosan enyhül az infláció, ezzel szemben a trendje nálunk továbbra is felfelé mutat.

Az ISZOMM álláspontja szerint a magyar inflációnak kevés köze van akár a háborúhoz, akár a szankciókhoz, sokkal inkább annak tudható be, hogy a kormány a nyár óta jóval a létező legmagasabb árak felett vásárolja az orosz gázt és olajat, sajátos szuper-prémiumokat fizetve Moszkvának. Ezt a veszedelmes túlfizetést a gazdasági szereplők a lehető legnagyobb bizonytalansági tényezőnek tekintik, hiszen a magyar energiaárak a legkevésbé sem tükrözik azt a tényt, hogy jelenleg minden energiahordozó nemzetközi piaci ára mélyen a háború előtti idők szintje alá süllyedt.

Gazdaságpolitikai szemmel nézve Magyarországon leginkább elmeháborús infláció van, ugyanis a kormány az oroszoknak és a magyar kegyeltjeinek mindenért aranyárat fizet. A piaci árviszonyoktól fényévekre való kormányzati elrugaszkodások olyan bizonytalanságokat hordoznak, amelyek folytán szinte minden eladó áremelésekbe menekül.

Az ISZOMM felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul számolja fel a korrupt üzleti csatornáit, és térjen az átláthatóság pályájára!

Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény