Menü Bezárás

Minden eszközzel a békéért

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom provokatív erőfitogtatásnak tartja a Fehéroroszágban kibontakozó orosz-belorusz hadgyakorlatot, amely egyben egy Ukrajna elleni további katonai támadás előjátéka is lehet. Az ISZOMM emlékeztet arra, hogy az orosz katonai hagyományoktól nem idegen, hogy díszszemléről, vagy gyakorlatról egyenesen a frontra menjenek csapataik.

A párt következetesen kiáll a béke mellett. Minden békének az alapja a fegyverszünet, ami Ukrajnában annál inkább is indokolt, mivel a hadban álló felek hosszabb ideje csak a vért ontják, és értékeket tesznek romhalmazzá, számottevő katonai előny valós esélye nélkül. Napnál világosabb, hogy az immár negyedmillió emberéletet követelő, és tízmilliós menekültáradatot kiváltó háború a frontokon csak újabb százezrek halálával és további milliók elüldözésével folytatódhat. Az ISZOMM álláspontja szerint minden ukrán és orosz, vagy bármilyen más nemzetiségű katona pusztulása, megrokkanása, illetve életük tönkretétele szintúgy elfogadhatatlan, mint a végképp ártatlan civilek esetében.

A párt azonban azt is világossá teszi, hogy Magyarország magatartása nem független attól, hogy szövetségi rendszereinek többi tagja miként cselekszik. A háborúból való úgynevezett ‘kimaradás’ politikája igen vékony jég, ugyanis a menekülteknek nyújtott humaritárius segítség eleve a háború következményeinek sajátos viselése, az egyéb anyagi és biztonsági költségeken túl.

Az ISZOMM óva inti a hazai politikai erőket, hogy a viszonylag jól védett Kárpát-medencéből üzengetve akarjanak például a lángokban álló donyecki medence népei számára sajátos igazságokat osztogatni. Ma a gyilkos katonai akciók leállítása az elsődleges feladat.

Huszti Andrea,
elnök

Posted in Sajtóközlemény