Menü Bezárás

Minimálország

Az ISZOMM álláspontja szerint a mai magyar nemzetgazdaság alapvetően neoliberális alapokra épül, és nem kis mértékben a cinkos összekacsintás fogja egybe. Magyarországon jelenleg hozzávetőlegesen egy millió minimálbéres munkavállaló és ugyancsak egy millió vállalkozás van. A valós tapasztalatokból, de a számokból is erősen gyanítható, hogy a vállalkozások egy tetemes része valójában adóoptimalizáló célzatú, s a minimálbéres munkavállalók ugyancsak nagy hányada végül is “vállalkozó”.

Ebben a helyzetben a Párt megérti a munkavállalók, illetve a kormány diktátumait elfogadni nem akaró szakszervezeti tömörülés fenntartásait, hiszen a torz gazdasági szerkezet lényegében ellehetetleníti az érdemi megállapodásokat.

Az ISZOMM a minimálbér drasztikus emelésében látja a továbblépés lehetőségét, s ezért tűzte ki célul a havi nettó 1.000 eurós minimálbér elérését. Megértve az ezzel kapcsolatos fenntartások okait, a Párt úgy látja, hogy a vállakozások elsöprő hányada képes lenne a magasabb bérezésre, de egy adott kisebbség sajátos érdekei sajnos a dolgozók többségének jövedelmi pozíciójával szemben hatnak.

Szanyi Tibor

elnök

Posted in Sajtóközlemény