Menü Bezárás

Nem kérünk több kirekesztést! – Pharrajimos

PÁRTKÖZLEMÉNY

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjelén számolták föl az Auschwitz Birkenau-i úgynevezett II/E cigánytábort, legyilkolva a több mint 3000 lakóját, akik előtte május 16-án példátlan hősiességgel álltak ellen a gyilkosok rohamának, amikor még több mint 6000 cigány raboskodott a lágerben.

A múltbéli tragédiákat, tömegmészárlásokat nem feledhetjük – Na Bristras! A gyűlölet lángja, ha éppen nem is látszik, a parázs jelen van mindvégig.

Ma Magyarországon mindig felüti a fejét a cigányság kirekesztésének tüze. Kézzel fogható jele a gyűlöletpolitikával játszadozók térnyerése, amely megmérgezi az embert és feljogosítja a társaival szembeni indulatokat, miközben a szociális elnyomást is erősítik, amely a cigányság sorsán is jócskán túlmutat.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom a szociális válságot tartja ellenségnek, amelyet fel kell számolni egyszer, s mindenkorra! A társadalmi szolidaritást kell erősíteni, amelynek biztos alapjai a jóllét megteremtése.

Az ISZOMM a biztos jövedelmekben hisz, amely a dolgozókat megilleti, éppen ezért az elsősleges sarokkövek között a nettó 250.000 forintos minimálbér elérését tűzte ki célul, amely a fejlettebb országok minimálbér- színvonalának felel meg! Az inaktív felnőtteknek biztosított állami juttatások rendszere mindenki esetében garantálja a hazai létminimumot elérő (szociális) minimumjövedelmet, azaz a havi 100.000 forintot! A családi pótlék pedig zárkózzék fel az európai átlaghoz, ami gyermekenként és havonta 50.000 forint, illetve ugyanekkora korpótlékra legyenek jogosultak a nyugdíjasok is!

Egy jó állapotban lévő európai ország a fentieket alaphelyzetben is képes biztosítani. A szociális válság leküzdése valamennyiünk érdeke és feladata. A szegénység leküzdése komoly hozzájárulás lenne a cigányság esélyegyenlőségének megalapozásához is.

Nem kérünk több kirekesztést!

Huszti Andrea,
az ISZOMM elnöke

Posted in Sajtóközlemény