Menü Bezárás

Pofonok utáni simogatás

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom felkéri a kormányt, hogy hagyjon fel végre a kifelé mutogatással, és járja inkább azt az utat, amit külföldi példák alapján most fontolgat, nevezetesen a kiskereskedelmi ár-transzparencia kiépítését!

Mindenekelőtt a kormány szakadjon el az ún. “háborús”, vagy “szankciós” infláció szakzsargon használatától, ugyanis az ilyen kifejezéseknek nincs gyakorlati bizonyítéka! Az árrobbanás az ukrajnai háború előtt indult be, s miközben a hadi helyzet folyamatosan eszkalálódik, a szankciók pedig mind kiterjedtebbé és szorosabbá válnak, addig az árnövekedés az EU teljes területén lefékeződött, kivéve Magyarországon.

Jó jel azonban, hogy a hazai fogyasztói kosarakba tartozó cikkek, kiváltképp az élelmiszerek ára jelenleg inkább csökken, mint emelkedik, a kormányzati beavatkozások nélkül, vagy azok ellenére is. A korábbi, rettenetes emelkedések oka elsősorban az eszement árstopokban keresendő, ugyanis az önkényesen kiválasztott termékkörre kivetett kötelező ártartás bizonytalanságai, továbbá a kontroll nélkül zuhanó forintárfolyam a termelőket és a kereskedőket a bizonytalanságba hajtotta, s ez nyakló nélküli inflációt okozott. A jelenleg tapasztalható árenyhülés magyarázata egyelőre a 440-es tartományból a 370-esbe visszahúzódó euró árfolyamban rejlik.

A stabilitás kialakulását azonban jól szolgálhatják a külföldről ellesett fogyasztóvédelmi megoldások, úgymint az online árfigyelő rendszer, vagy a kötelező akciózás megkövetelése. Mindkét eszköz az egymás piaci figyelésének költségeitől szabadítja meg a kereskedelmi vállalkozásokat, de ugyanígy komoly terheket vesz le a termelők válláról is, egyben igen hasznos a fogyasztók számára.

Az ISZOMM álláspontja szerint azonban az igazi szociális tartalommal rendelkező intézkedés az idehaza 35 százalékot is meghaladó forgalmi/fogyasztási adók jelentős mérséklése lenne, ami az EU országaiban jellemzően 20 százalék körüli.

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény