Menü Bezárás

Az ISZOMM a borsodi választások megismétléséért száll síkra

PÁRTKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom és választási együttműködő partnerei támogatásával Tóth Ádám, független országgyűlési képviselőjelölt, mint közvetlenül érintett személy a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a BAZ megyei 6-os választókerületben lezajlott időközi választások eredményét megállapító Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság határozatával szemben.

A kifogás és egyben fellebbezés lényege, hogy a nyilvánosan is elérhető információk szerint egyelőre ismeretlen tettesek a BTK 350. §-a szerinti “választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmények” gyanúját hordozó tevékenységeket végeztek, ezáltal a választás eredményét olyan szavazatok is meghatározhatták, éspedig vélhetően tömegesen, amelyek ellenszolgáltatás nyomán vagy kényszer alatt születtek.

A jelölt és támogatói az egész választási folyamat alatt konstruktív kezdeményezésekkel éltek. Ennek kapcsán indult vizsgálat a Fidesz jelöltjének iskolai és gyermekintézményi kampánya kapcsán, illetve született indítvány, hogy a szavazatszámlálói esküt az érintettek a saját lakóhely szerinti hatóságoknál, vagy on-line is letehessék.

Sajnálatos, hogy mindezek a hatóságoknál süket fülekre találtak, bizonyítva ezzel azt, hogy a magyarországi választások immár hosszabb távon is elvileg szabadok, ám demokratikus értelemben szabálytalanok, ahogy azt legutóbb az EBESZ megfigyelői is megállapították, 2014-ben.

Tóth Ádám támogató pártjaként az ISZOMM makacsul elkötelezett a választások tisztaságának kivívása mellett, s illúziók nélkül indul politikai csatába a szóban forgó, elcsalt választás megismétlése érdekében.

Az ISZOMM úgy látja, hogy muszáj élnünk akár csökött hazai jogállamiság ellenére is a jogszabályok lehetőségeit kimerítő kezdeményezéssel, egyszersmind rendre nem belenyugodva a kormányoldal jogtalan előnyeibe, ezért új, innovatív fejezetet nyit a jogérvényesítés frontján.

2020. október 20.
Huszti Andrea,
elnök

http://igenszolidaritas.hu/2020/10/19/a-valasztas-eredmenye-elleni-jogorvoslat-borsodban/
Posted in Sajtóközlemény