Menü Bezárás

A kormány 2021-es költségvetési tervezetéről

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Igen Szolidaritás alapvető álláspontja a kormány 2021-es költségvetési tervezetéről

A pénzügyminiszter a gazdaságvédelem költségvetésének nevezte a jövő évi államháztartási számhalmazt. Egyetértünk Varga Mihállyal. A cégek, a nagyvállalatok nagyon meg lesznek védve. Minél nagyobbak, annál jobban. Az emberek viszont nem védve, hanem sarcolva lesznek. Minél kisebbek, annál inkább.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom álláspontja szerint ez így a gyalázat költségvetése. Mondhatnánk: olyan Orbános.

Ha csak azt nézzük, hogy a jövedelmükből mennyit fizetnek be a cégek és mennyit az emberek, akkor 0,75:15 ezer milliárd forintra áll a “meccs”, azaz a lakosság hússzor annyit adózik, mint a vállalkozások. Ezzel szemben a cégek adójának kétszeresét osztják vissza a papoknak, meg a focira. Nagyjából annyit, mint amennyi pénzt az EU-tól kapunk.

Antiszociális hazárd.

Ebben a költségvetésben nyoma sincs minimálbéremelésnek, teljesen esélytelen a lakossági létminimum biztosítása, ideértve hogy a családi pótlék marad a mai, megalázó szinten, s bár a nyugdíjkiadások összességükben közel 10 %-kal emelkednek, ezt már az idén el is vitte a járvány idején bekövetkezett élelmiszerár-emelkedés. Őrült szerencse kell ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértéke 2021-ben ne zuhanjon tovább, amely őrült szerencsét akként programozza be a kormány, hogy szerinte a forint euró-árfolyama olyan stabil lesz a jövő esztendőben, mint az oldalára borult kamion (353,8-356,6).

Ennek a költségvetésnek az a fő üzenete, hogy Magyarország a tőke számára továbbra is adóparadicsom, az itt élő és dolgozó emberek számára pedig adópokol marad, s a leggazdagabbak – tőkeosztalék címén – hozzávetőlegesen annyi pénzt vághatnak zsebre, munka nélkül, mint amennyit az ország oktatásra, egészségügyre és nyugdíjakra fordít, mindösszesen.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom politikai programja alapvetően változtatna a fenti rémképeken, s a bevételek legnagyobb súlyát a cégekre helyezi, míg legnagyobb kedvezményezettnek a népet teszi.

Embervédelmi költségvetést! Pénzt az embereknek!

2020. május 26.

Huszti Andrea, Kalmár Szilárd, Linka Péter, Szanyi Tibor, Székely Sándor

Posted in Sajtóközlemény