Menü Bezárás

Orbán Viktor menjen a fenébe!

PÁRTKÖZLEMÉNY

Az IgenSzolidaritás lényegében populista blöffnek tekinti a kormány szombati határozatát, amelynek célja a középiskolás diákokat és oktatóikat 30 napos ingyenes internet-szolgáltatással kecsegtetni.

A rendelet hibás, mert életszerűtlen, továbbá a kedvezményt csupán szűk 30 napra ígéri.

A rendeletből az olvasható ki, hogy a kormány még eshetőségként sem foglakozik az általános iskolák zárásával, ami pedig a modellnek hirdetett Ausztriában immár realitás. Ugyanakkor a magyar általános iskolákban riasztó mértékű a járvány okozta hiányzás, márpedig a kisiskolások is csak az internet segítségével tudnak lépést tartani, ráadásul az ő szüleik munkába se nagyon tudnak járni, ha a gyerek otthon maradni kényszerül.

A rendelet hibás, mert azt tételezi, hogy 30 nap múlva a családoknak nem lesz szüksége ilyen segítségre, holott a kormány 90 napra kért magának rendkívüli jogrendet.

A rendelet azért is hibás, mert bonyolult, szolgáltatónként változó eljárásrendet enged meg. Ezen felül óhatatlanul jobb helyzetbe kerülnek azok, akik drágább internetes szolgáltatást vesznek igénybe, hiszen árra való tekintet nélkül 30 napnyi szolgáltatás vehető igénybe. Teljességgel érthetetlen az is, hogy csak vezetékes netre szól az ígérvény, méltatlanul lefokozva a mobil lehetőségeket.

A rendelet leginkább azért hibás, mert csak ideológiailag idealizált családokat részesíti kedvezményben. Nem számol a gyerekek durván felével, akik valamilyen oknál fogva speciális rendezettségű családi környezetben élnek. A számtalan speciális helyzet közül kiemeljük azt a nem ritka példát, amikor mondjuk egy elvált szülő albérletben neveli a gyermekét, s a bérbeadó nevén működő internetet használja – minthogy ilyenkor nem jár a kedvezmény. Azon családok, amelyek valamelyik tagjának mobiltelefonjához rendelt ún. mobil internet (router) segítségével jutnak ilyen szolgáltatáshoz, ugyancsak kimaradnak a kedvezményezettek sorából.

Az IgenSzolidaritás álláspontja szerint ha a kormány valóban segíteni akarna, akkor az összes hazai diákot ingyenes internetben részesítené, s nem csupán 30 napra, hanem egyszer s mindenkorra, de legeslegkevesebb a rendkívüli hatalmának végéig, azaz a vészhelyzet teljes időtartamára. Ennek bonyolításához semmi másra nem lenne szükség, mint minden egyes oktatási azonosító számhoz egy digitális vouchert rendelni, és kész!

2020. november 14.
Huszti Andrea

Posted in Sajtóközlemény