Menü Bezárás

A magyar dolgozóknak több jár – M250

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom következetesen kiáll a havi nettó 250.000 forintos minimálbér mellett.

Az év elején a kormány még rendkívül tartózkodó volt a minimálbér emelése kérdésében, viszont a választási kampány közeledtével előre menekülni látszik. A ma bejelentett, meglehetősen gyenge lábakon álló kormányfői szándékok azonban még legalább olyan messze állnak a minimális dolgozói igényektől, mint ‘anno’ Makó herceg Jeruzsálemtől.

A mai miniszterelnöki bejelentések azonban burkolt beismerését jelentik annak, hogy igenis bőven van tere a minimálbér növelésének. Feltűnő ugyanakkor, hogy a felvetéseit egy csúcsvezetői konferencia tőkepárti résztvevőivel tesztelte, és jobbára a költségvetés terhére ígérget vállalásokat.

Az ISZOMM a leghatározottabban visszautasítja azokat a javaslatokat, amelyek a dolgozók jövedelmét kizárólag az adófizetők pénzéből gondolja valamicskét emelgetni. Az emelés fedezete ugyanis legfőképp a nagytőke gigantikus osztalékjövedelme lenne, konkrétan nem hagyni, hogy a nagy cégek és a NER vitézei sok ezer milliárd forint értékben adózatlanul hordják ki az országból a megtermelt javakat.

A magyar kormányfő azonban csupán belengetett különböző célokat, azokat is mindenféle bizonytalan feltételekhez kötve. Nem tiszta, vajon bruttó, vagy nettó összegekről van-e szó, még akkor sem, ha a miniszterelnök adókedvezményeket is emleget.

Az IgenSzolidaritás megismétli a minimális magyar jóllét sarokszámait: 250.000 forint nettó minimálbér, 50.000 forint havi nyugdíjemelés és gyermekenkénti 50.000 forint családi pótlék, valamint a létminimumot éppen csak súroló 100.000 forintra kiegészített minimumjövedelem mindenkinek, akinek nincs ennyi.

Huszti Andrea,

elnök

Posted in Pártelnöki nyilatkozat, Sajtóközlemény