Menü Bezárás

A türk világ szintén európai béketeremtésben érdekelt

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom meggyőződése, hogy a Türk Tanács hat tagját (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán) aligha hatja meg a megfigyelői státuszban lévő Magyarország miniszterelnökének ukrán önfeladást szorgalmazó “békepolitikája”, mivel közülük öt ugyanazokkal az aggodalmakkal számol Oroszország felől, mint a megtámadott, szintén egykori szovjet tagköztársaság.

Ezek az országok is abban érdekeltek, hogy az EU végre vállaljon béketeremtő szerepet az orosz-ukrán háború lezárásában, amit közvetve szolgál, hogy Törökország immár kész hozzájárulását adni a finn NATO-csatlakozáshoz. Az ISZOMM egyúttal szégyennek értékeli, hogy a magyar kormány a távoli rokonunknak tartott Finnországot, és vele együtt Svédországot csuklóztatja. A Párt meglátása szerint a NATO északi kibővítése a védelmi szervezetnek nagyobb érdeke, mint Magyarország belül tartása, s ez sajnos meg fog látszani a tagországok hazánkkal szembeni magatartásában.

Az ISZOMM álláspontja szerint az ukrajnai háborúnak egy méltányos európai békekezdeményezés véget képes vetni, ehhez azonban az EU teljes egysége szükséges, amit jól szolgálhat a NATO észak-európai szárnyának integrációja is.

Szanyi Tibor,
alelnök

Posted in Sajtóközlemény